Tenis Yaralanması Hakkında Bilgiler

Tenis Yaralanması Hakkında Bilgiler

Tenis, mevcut spor dalları arasında oldukça önemli bir yeri olan raketli oyunlar arasında yer almaktadır. Teknik olarak zemin etkisinin hissedildiği maçlar aynı zamanda kıyasıya rekabete tanıklık etmektedir. Tenis maçları gerek hız ve gerekse de ani manevra kabiliyetinin oldukça ön planda olduğu müsabakalardır. Bu açıdan hem kadın tenisçiler ve hem de erkek tenisçiler için müsabakaların tamamıyla kendine hastır. Tenis kendine özgü yapısıyla ve nicelik anlamında oyuncu sayısının azlığı ile çok daha yoğun bir deneyim sağlamaktadır. Dolayısıyla müsabakalar tansiyonun hiç düşmediği oyunlar olarak bütün dünyada kabul edilmektedir. Tüm bunların sonucu olarak tenis yaralanması bu alanın olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Tenis yaralanması dendiği zaman akla ilk gelen tenis dirseğidir. Tenis dirseği oldukça yaygın bir yaralanma çeşididir. Bu sebeple de çok fazla insan tarafından bilinen bir yaralanma durumudur. Tenis dirseği tam olarak kol kaslarını dirseğe bağlayan tendonların ve bağların zarar görmesi şeklinde ifade edilebilir. Tenisçi dirseğinde aynı zamanda küçük veya orta ölçekte kas yırtıkları da mevcuttur. Genel olarak bu soruna temel sebep olarak backhand atışının gösterildiği bilinmektedir. Nitekim bu atış tek elle ve vücudun belirli bir tarafını çalıştıran kaslar boyunca sağlanmaktadır. Tenisçi dirseğinin tedavisi çok uzun yıllar sürebilmektedir. Özellikle kronik olduğu durumlarda tedavi neredeyse imkânsızdır. Bu sebeple tenis oyuncularının bu aşamaya gelmeden planlı egzersizler yapmaları oldukça önemlidir.

Tenis yaralanması genel olarak tenis dirseği ile açıklanmaktadır. Bunun yanı sıra omuz, diz, aşil, ayak bileği tendinitleri de tenis yaralanmalarına dahildir. Burkulmalar da tenis oyuncularının sıklıkla yaşadığı sorunlardan biridir. Özellikle kemiklerin birleşim noktalarındaki kas gruplarında meydana gelen bu yırtık ve zedelenmeler ısınma egzersizlerine yeteri kadar önem verilmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Açma ve germe hareketleri antrenman öncesinde hafif koşu ardından yapılmalıdır. Bu tedbirlerin dışında, yaralanmaların hemen ardından iyi bir ilk yardım uygulaması yapmak gerekmektedir. Profesyonel turnuvalarda bunun için ekipler görev almaktadır. Ancak amatör gruplar içerisinde oyuncunun kendi ilk yardımını yapabilmesi gerekmektedir.

Spor